SKŁADNIKI:
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kostka roztopionego masła/margaryny
-jeżyny ( lub inne owoce )
-4 jajka
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-kostka roztopionego masła/margaryny
-jeżyny ( lub inne owoce )
-2 galaretki truskawkowe
Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywno.Do białek dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując.Dodajemy żółtka.Stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia (wcześniej przesianą przez sito- ciasto będzie bardziej puszyste).Dodajemy roztopione wcześniej masło (ciepłe, nie gorące).Blachę wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy gotowe ciasto.Na cieście układamy owoce (powinny być osuszone).Ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika (z termoobiegiem) na ok 60 minut do złotego koloru i suchego patyczka. Przygotować 2 galaretki w 0,5 litra wody przestudzić. Gdy ciasto będzie wystudzone, a galaretka zacznie tężeć wylać galaretkę na ciasto i chłodzić w lodówce. Smacznego!
Wygląda przepysznie! ;)
OdpowiedzUsuńmniammm :)
OdpowiedzUsuń