niedziela, 18 sierpnia 2013

Sernik jeżynowy


Sezon jeżynowy rozpoczęty. Udało mi się zebrać trochę jeżyn w lesie, więc trzeba je było wykorzystać. Sernik jest idealnie kremowy i pysznie jeżynowy, Zapraszam do spróbowania.

Składniki na spód:
  • 150 g czekoladowych ciastek digestive, pokruszonych )
  • 75 g masła, roztopionego
Blaszkę dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.
Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu śmietankowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 200 g drobnego cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 250 g jeżyn (rozdrobnionych blenderem)
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka). 
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce. 
Smacznego !



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz