Sezon jeżynowy rozpoczęty. Udało mi się zebrać trochę jeżyn w lesie, więc trzeba je było wykorzystać. Sernik jest idealnie kremowy i pysznie jeżynowy, Zapraszam do spróbowania.
Składniki na spód:
- 150 g czekoladowych ciastek digestive, pokruszonych )
- 75 g masła, roztopionego
Blaszkę dokładnie wyłożyć folią aluminiową. Ciastka wymieszać z masłem, wyłożyć na spód tortownicy i ugnieść. Całość schłodzić przez około 20 minut.
Składniki na masę serową:
- 750 g twarogu śmietankowego
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 200 g drobnego cukru
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki
- 1 łyżka soku z cytryny
- 250 g jeżyn (rozdrobnionych blenderem)
Wszystkie składniki masy serowej miksujemy razem na gładką masę, na końcu wmiksowując jajka (i od tego momentu tylko chwilę). Masę serową wylać na schłodzony wcześniej spód.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 55 minut (sernik powinien być 'ścięty' na wierzchu, nie pieczemy do tzw. suchego patyczka).
Po upieczeniu schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Przechowywać również w lodówce.
Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz