poniedziałek, 1 lipca 2013

Rafaello

  Ciasto, które idealnie naśladuje popularne pralinki Rafaello
Jeśli należycie do fanów kokosowych przysmaków to na pewno  wam posmakuje.
Wszystko w nim idealnie się zgrywa - herbatniki pod wpływem wilgoci delikatnie miękną, a wiórki kokosowe nadają ciastu niepowtarzalnego charakteru. 


Składniki:
- 0,5 l mleka
- 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 1 mały cukier waniliowy
- 0,5 szklanki cukru
- 2 paczki herbatników (np. po 170g )
- 200 g masła
- 300 g wiórek kokosowych
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 3 łyżki malibu

Obydwie mąki rozmieszać w 0,5 szklanki mleka. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukry i gotować na małym ogniu. Kiedy się zagotują dodać mleko z mąką, ugotować budyń, wystudzić. Następnie rozetrzeć dobrze masło i ucierając dodawać po łyżce budyniu, następnie ekstrakt z wanilii i malibu, dokładnie zmiksować, na końcu dodać 250g  wiórek kokosowych, wymieszać łyżką. Blachę 23x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć herbatniki na to masę, herbatniki, masę , herbatniki i resztę masy.Posypać wiórkami i wklepać je łyżką. Zostawić na całą noc w lodówce.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz