Szarlotka to chyba ulubione ciasto Polaków. Nie znam osoby, która by jej nie lubiła. W internecie można znaleźć wiele wariacji związanych z szarlotką. Dziś przedstawiam wam chyba najpopularniejszą wersję z kruchym ciastem. Łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna. Przy okazji chciałam was poprosić o głosowanie na mnie w konkursie w którym można wygrać wejściówki na pokaz Paprocki&Brzozowski. Moja stylizacja to ta w boyfriendach i niebieskim sweterku. To link do tej strony. https://apps.facebook.com/click_contest/page/gallery?fanpage=628&lang=pl
Składniki :
- 0,5 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- 3 żółtka
- 3/4 kostki margaryny
- 2 łyżki śmietany
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 kg jabłek
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- 2 cukry cynamonowe
Z mąki, cukru, margaryny, żółtek, śmietany i proszku do pieczenia zagnieść ciasto. Podzielić je na 3 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec 10-15 min w 180 ° C. Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, odcisnąć sok, dodać budyń i cukry cynamonowe. Połowę jabłek wyłożyć na ciasto, na to rozwałkować drugą część ciasta, znowu jabłka i ostania część ciasta. Lekko docisnąć. Piec 40 min w 180 ° C. Smacznego !
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz