niedziela, 25 listopada 2012

Piegusek

 Ciasto makowe na bazie samych białek jest bardzo puszyste i po prostu pyszne. Jest nazywane ciastem szklankowym  dlatego, że prawie wszystkich składników jest szklanka. Łatwe w przygotowaniu, więc jeśli jeszcze nie próbowaliście to gorąco polecam :)




Składniki
1/2 kostki masła  (tj. ok 125 g)
1 szklanka mąki
1 szklanka cukru
1 szklanka maku (takiego niemielonego)
1 szklanka białek (ok. 7 szt)
1 łyżeczka cukru waniliowego
1 łyżeczka aromatu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania


 Masło rozpuścić w rondelku i odstawić by troszkę przestygło.
Przygotować wszystkie składniki. Białka ubić z cukrem na sztywna pianę, taką aby po odchyleniu miski nie wypadała. Dodać do ubitych białek wszystkie składniki ciasta. Wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć ciasto do blaszki (ja wykorzystuję okrągłą o średnicy ok. 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego do 200 C piekarnika na ok. 30 minut. Piec do suchego patyczka. Smacznego !




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz