czwartek, 6 września 2012

Ciasto drożdżowe ze śliwkami



Składniki na ciasto: 
 -  0,5 kg - 0,6  kg mąki
  - 0,5 kostki drożdży (50g)
  - 1 jajko
  - 6 łyżek cukru + 3 łyżki do rozczynu
  - szczypta soli
  - 1 szklanka mleka
  - 2-3 łyżki wody
 -  3 łyżki masła roztopionego
Dodatkowo:
 - Dowolne owoce ( ja użyłam śliwek, dżemu morelowego, mrożonych porzeczek,rabarbar)

Kruszonka: 
 - 4 łyżki mąki
 - 2 łyżki masła  ( płynnego)
 - 2 łyżki cukru 

Składniki na kruszonkę wsypać do miseczki i wolno wymieszać , przesypując mąką.

Wykonanie: 
Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe ( niegorące mleko),  3 łyżki mąki, wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia.
Do wyrośniętego rozczynu, dosypać mąke, lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto.
Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość.
Po tym czasie ponownie zagnieść .
Ciasto rozwałkowac i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy.
Na wierzch ułożyć dowolne owoce, następnie posypać kruszonką , tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca , pozostawić na 15 min do wyrośnięcia.
Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.
Posypać cukrem pudrem.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz