Tarta z białą czekoladą może wydawać się za słodka, ale gdy dodamy do niej czerwone porzeczki smaki świetnie się równoważą. Tarta jest jedną z moich ulubionych i znika w ekspresowym tempie. Idealna na lato szczególnie schłodzona, dopiero co wyjęta z lodówki. Więc zachęcam was do spróbowania :) Przepraszam za jakość zdjęć, następnym razem postaram się o lepsze.
Składniki:
ciasto:
- 160 g mąki
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 żółtko
- łyżka śmietany (12% lub 18%)
- szczypta soli
nadzienie:
- 200 g kremówki
- 150 g białej czekolady
- 150 g serka waniliowego (dałam Danio)
- ok. 250 g czerwonej porzeczki
Z podanych składników zagnieć ciasto. Wstaw do lodówki na 30 min. Formę do tarty natłuść, posyp mąką. Wyłóż ciasto, nakłuj je widelcem i piecz 10-15 min w 200°C. Wyjmij je i ostudź. Porzeczki opłucz i odsącz, oderwij szypułki. Czekoladę połam na kawałki i razem z kremówką włóż do małego rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, do rozpuszczenia. Zdejmij z ognia, ostudź i wymieszaj z serkiem waniliowym. Połowę wylej na ostudzone ciasto, posyp połową porzeczek . Wylej resztę masy i udekoruj pozostałymi porzeczkami
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz