Składniki spód :
- kostka margaryny
- 5 żółtek
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki
- 500g rabarbaru
- 250g truskawek
Beza :
- 5 białek
- 1 szklanka cukru
- opakowanie kisielu ( u mnie wiśniowy)
Składniki spodu zagnieść, zawinąć folią i schodzić w lodówce przez ok. 30 min. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia rozłożyć spód. Piec 10-15 min w 200°C. Lekko przestudzić. Rabarbar obrać pokroić w 2 cm paseczki, truskawki przekroić w pół ( jeśli są duże to na 4 części). Owoce zasypać 2 łyżkami cukru. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać kisiel, miksować jeszcze chwilę . Na podpieczony spód wyłożyć owoce i bezę. Piec ok. 50 min w 200°C. Obserwować by beza się nie spaliła.
Ciasto można oczywiście zrobić z dowolnie wybranymi owocami.
W ostatnim czasie, gdy wracałam do domu, zaczepiła mnie pani na ulicy i spytała czy może zrobić mi zdjęcie, bo jestem bardzo ładnie ubrana, więc się zgodziłam. Zdjęcie to możecie zobaczyć pod linkiem http://katowice.gazeta.pl/katowice/5,35017,11806597,Szarzy_i_smutni_przechodnie__Nie_w_Katowicach___ZDJECIA_.html

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz